Skörderesa till Toscana del 2

I mitten av september åkte jag ner till Toscana för att vara med och skörda druvor. Vingården Tenimenti Luigi d’Alessandro som jag besökte ligger i Cortona. Cortona är en pittoresk liten by som är värt ett besök, ligger ca en timmes bilresa från Florens. Det speciella med Cortona vad gäller vin är att druvan sangiovese övergavs på 80-talet för att istället börja odla druvan syrah.

Cortona

Cortona

Vi åkte ut direkt till gården efter att vi landat i Italien för att börja skörda. Det var bråttom för  nästa dag beräknades regnet komma vid lunchtid så alla druvor behövde skördas innan dess. Vi var några skribenter och resten vingårdsarbetare som skulle handplocka sju ton druvor som sedan skulle skickas till Nordic Sea Winery i Sverige. Att druvorna ska skickas till Sverige för att bli vin är ett projekt som startades av Takis Soldatos på Oenoforos. Idén föddes till en början för att prova utrustningen i Simrishamn och har sedan utvecklats till ett välgörenhetsprojekt. Vinsten från försäljningen är tänkt att gå till räddningsarbete som gagnar Östersjön.

Oenoforos vinresa till Toscana, Cortona, vingården Tenimenti d'Alessandro.

 

Handplockade syrahdruvor

Handplockade ekologiskt odlade syrahdruvor

Vinmakarna  Gerd Stepp och Mario Calzolari har varit med sedan projektets start. Mario valde ut området och de två vinfält där druvorna skördades och Gerd kommer att leda vinmakeriet.

Mario Calzolai, Takis Soldatos och Gerd Stepp.

Mario Calzolari, Takis Soldatos och Gerd Stepp.

Efter ett hårt arbete i vingården var det tid för god italiensk mat.

img_5867

Ni kommer att få läsa mer om skörd, arbetet med druvorna och vintillverkning i kommande inlägg.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s