Bourgogne

Bourgogne med sina härliga viner i världsklass är indelat i fem olika regioner, Chablis, Côte de Nuits, Côte de Beaune, Côte Chalonnaise och Máconnais. Det är ett komplicerat distrikt då de även har 44 olika kommunala appellationer och inom dessa gränser finner vi också de premier cru-vingårdar som fått sina namn från flera hundra olika  specifika lägen. Druvorna är desto lättare att lära sig, Pinot Noir för de röda vinerna och Chardonnay för de vita. Viner gjorda på Pinot Noir är lätta att känna igen om ni går på en provning för den har en ljus röd färg. I Sverige är Bourgogne populärt då vi är den 6:e marknaden i försäljningsvolym och har en 8:e plats i försäljningsvärde. Tyvärr har även bl a kineser fattat tycke för dessa viner och på grund av lågt skördeuttag de senaste åren har priserna gått upp rejält. Så skynda och fynda.

I februari hölls det en Masterclass på Grand Hotel med Michel Jamais som är en av våra svenska Bourgogne experter och som jobbar mycket med mat & vin i kombination.

DSC00659 - version 2

Michel kom med lite nyheter för mig om vad han tycker är passande till vita Bourgogne, nämligen chips och pommes frites. Annars är hårda ostar av typ Comté, ostron och olika kycklingrätter passande. En bra temperatur att servera vita topp Bourgogner är 20 grader, då smakerna och och mineraliteten kommer fram mer.

Vi började provningen med en Cremant de Bourgogne, Caves Bailly Lapierre gjord på 100% Pinot Noir enligt traditionell metod. Doft av äpplen och med citrus i smaken. Pris ca 9-11 Euro.

DSC00675

Till de tre följande vita vinerna fick vi en ostronsoppa och en tartar på pilgrimsmusslor med en citronmajonäs och tunt surdegskrisp.

DSC00655

Bourgogne Cote Chalonnaise 2011, Cave des Vignerons de Buxy. Ett lätt vin med frisk syra och en lätt mineralton med inslag av citrus. Pris ca 6-9 Euro.

DSC00668

Chassagne-Montrachet, Les Battaudes 2011, Domain Agnès Paquet. Ett medelfylligt vin med doft av lite fat och kolatoner samt en hint av lakrits i smaken. Pris ca 28 Euro.

DSC00669

Pouilly-Fuisse, Les Crays 2010, Domain Eric Forest. Ett medelfylligt vin med en lite smörig doft och en hint av citrus i smaken. Min favorit till maten. Pris ca 19 Euro.

DSC00670

Till de tre röda vinerna bjöds det på skrej med morotspuré och en krokett fylld av svamp och sidfläsk med en tryffelmajonäs.

DSC00661

Bourgogne Pinot Noir 2010, Château de Pommard. Ett lättare bärigt vin med inslag av björnbär och skogshallon. Pris ca 14 Euro.

DSC00671

Mercurey, Les Closeaux 2009, Domaine de l’Europe – Guy Cinquin. Doft av mörka bär och lite kryddig. Smak av körsbär, hallon och lite sötlakrits. Pris ca 14 Euro.

DSC00672

Nuits-Saint-Georges 1er Cru, Aux Perdrix 2009, Domaine de Perdrix. Doft och smak av nässlor, mörka bär och lakrits. Ett medelfylligt vin. Pris ca  54 Euro.

DSC00673 - version 2

Det fanns ca 35 olika producenter på plats där det gavs möjlighet att provsmaka deras viner. Nedan ser ni några i provningstagen.

DSC00677Arrangörer var Ubifrance och BIVB och provningen hölls på Grand Hotel.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s